در این مطلب میخواهیم درباره گردشگری و تعاریف آن بیشتر بدانیم:
از زمان های گذشته تا به امروز گردشگری به عنوان یک تفریح در بین مردم شناخته شده است که افراد برای گذراندن اوقات مفرح و شاد سفر کردن به مناطق مختلف را انتخاب میکنند در این مطلب میخواهیم درباره گردشگری و تاریخچه سفر صحبت کنیم:
گردشگری یا توریسم ( tourism) بهطور کلی به عنوان مسافرت تفریحی در نظر گرفته میشود. هر چند که در سالهای اخیر شامل هرگونه مسافرتی میشود که شخص به واسطه آن از محیط کار یا زندگی خود خارج شود. به کسی که گردشگری میکند گردشگر یا توریست (tourist) گفته میشود.
گردشگر و یا توریست کیست؟
«مجموعه فعالیتهای فرد یا افرادی که به مکانی غیر از مکان عادی زندگی خود مسافرت و حداقل یک شب و حداکثر یک سال در آنجا اقامت میکنند و هدف از مسافرت آنان نیز گذراندن اوقات فراغت است. البته اهدافی نظیر اشتغال و کسب درآمد شامل آن نمیشود» بر این اساس کسانی که شامل این تعریف میشوند نیز گردشگر نامیده میشوند.
واژه گردشگر از زمانی پدید آمد که افراد طبقه متوسط اقدام به مسافرت کردن نمودند. از زمانی که مردم توانایی مالی بیشتری پیدا کردند ، این امر ممکن شد. اغلب گردشگرها بیش از هر چیز به آب و هوا، فرهنگ یا طبیعت مقصد خود علاقهمند هستند. ثروتمندان همیشه به مناطق دوردست سفر کردهاند، البته نه به صورت اتفاقی، بلکه در نهایت به یک منظور خاص. بهطور مثال برای دیدن ساختمانهای معروف و آثار هنری، آموختن زبانهای جدید و چشیدن غذاهای متفاوت. گردشگری سازمانیافته امروزه یک صنعت بسیار مهم در تمام جهان است.
تاریخچه گردشگری:
صنعت گردشگری در چهارپنجم کشورهای جهان، یعنی در بیش از ۱۵۰ کشور، یکی از ۵ منبع اصلی کسب ارز خارجی است و در بیش از ۸۰ کشور، رتبه اول را به خود اختصاص میدهد. در این میان کشورهای در حال توسعه نیز از مزایای این صنعت بینصیب نمانده اند، چنانکه در اکثریت قاطع کشورهای در حال توسعه به جز برخی کشورها همچون ایران، گردشگری یکی از منابع اصلی درآمد و در یکسوم کشورهای فقیر عمده ترین منبع درآمد بوده است.
از گذشتههای دور مردم به منظور خرید، گشت و گذار، بازدید از اماکن تاریخی و شهرهای بزرگ، با ابتداییترین وسایل به سفر میرفتند. آنان اغلب در قالب کاروان و بطور دستهجمعی سفر میکردند.
بسیاری از این کاروانها راهنمایانی نیز داشتند. سفرهای فردی نادر و خطرناک بود. شاید بتوان سومریان را اولین قومی دانست که اقدام به سفرهای تجاری میکردند.
در قرنهای چهارم و پنجم میلادی با سقوط امپراطوری روم، امنیت سفرهای تفریحی و گردشگری در اروپا دچار بحران شد و از فروپاشی این امپراطوری (یعنی آغاز قرن وسطی) تا دورۀ رنسانس (تا قرن ۱۴ م) سفر در اروپا با خطرات بسیار همراه بود. مهمترین حادثه قرون وسطی در اروپا را میتوان جنگهای صلیبی دانست.
اهمیت گردشگری:
گردشگری، امروزه صنعتی بسیار مهم در تمام جهان است و نقش پر رنگی در شکوفایی اقتصادی کشورها ایفا می کند. از زمان ورود یک گردشگر، او برای تامین غذا و اقامت، رفت و آمد، تفریح و گشت و گذار، خرید سوغاتی و کالا، دیدن جاذبه ها باید هزینه کند. این هزینه ها با آوردن ارز به کشور میزبان، به رونق اقتصادی آن کمک می کند. هر چه تعداد گردشگران بیشتری به کشوری وارد شوند، مشاغل بیشتری ایجاد می شود و این موضوع برای کشورهایی که جمعیت جوانی دارند، بسیار مهم است.
اهداف گردشگری چیست؟
گردشگری تو دنیای امروزی با اهداف گوناگونی دنبال می شود مثلا یه سری از افراد بعنوان تجارت،یه سری بعنوان تفریح، و همچنین نشستهای بزرگ سیاسی و بینالمللی و تماشای مسابقات المپیک و …انجام می شود. در واقع هر فردی با توجه به سبک سفر مورد علاقه و برنامه ای که برای سفر خود دارد اهدافی خاصی رو دنبال میکند
در سفر می توان با دیدن مقاصد جدید و یا تست و تجربهی غذاهای جدید و متنوع، آشنایی با فرهنگ و رسم و رسوم وسنت های بومی و محلی کشورها و شهرهای دنیا باشد. از طرفی بعضی از افراد به دلیل دیدن مناطق طبیعی و دیدن موزهها و آثار تاریخی، شرکت در کنسرت و تئاتر یا رویداد فرهنگی خاص سفر میکنند.اهداف دیگه ای مثل دیدن دوستان و آشنایان، مذاکره برای تبادل فرهنگی بین کشورها نیز می تواند جزئی از اهداف سفر به حساب آید.
مزایای صنعت گردشگری:
مهم تر از همه این که صنعت توریسم برای شما پول ساز است. در واقع یک توریست با خودش پول به داخل کشور وارد می کند. شاید این یکی از مهم ترین دلایل اهمیت صنعت گردشگری باشد. دلیل این که در سال های اخیر آمار توریست در سراسر دنیا بالا رفته است ، این است که کشور ها به اهمیت توریست در اقتصاد پی برده اند و به افزایش ظرفیت توریستی کشور می پردازند. این رونق اقتصادی به قدری مهم و زیاد است که می تواند یک کشور را از نظر اقتصادی در جهان نیز نامدار و زبانزد کند.
صنعت گردشگری باعث اشتغال زایی در کشور خواهد شد. هتل ها، بازار ها، شرکت های هواپیمایی، تاکسی رانی ها، مغازه ها و رستوران ها ، همه و همه از مواردی هستند که با ورود توریست کارشان رونق گرفته و نیاز به نیرو های جدید تر پیدا خواهند کرد. این گونه است که توریست باعث افزایش اشتغال زایی خواهد شد. با افزایش اشتغال زایی یک کشور به استقلال اقتصادی دست پیدا خواهد کرد.