موقعیت جغرافیایی باکو:
باکو پایتخت جمهوری آذربایجان، بزرگترین شهر و همچنین بزرگترین بندر این کشور است. این شهر بر ساحل غربی دریای خزر در شبه جزیره آبشوران قرار دارد و یکی از مناطق نفتخیز جهان میباشد. باکو پر جمعیّتترین شهر قفقاز است.
معروف ترین جاذبه های دیدنی شهر باکو:
قلعه دختر(قیز قالاسی):
یکی از جاذبه های دیدنی شهر باکو در مرکز منطقهی ایچری شهر باکو، که با عنوان ارگ باکو نیز شناخته میشود، برجی استوانهای بهارتفاع ۲۹ متر قرار دارد. این برج که برج دختر یا قلعهی دختر نام دارد، بیش از یک هزاره قدمت دارد و قدمت آن به قرنهای هفتم تا دوازدهم میلادی برمیگردد. امروزه این برج، نمادی از محلهی قدیمی شهر است.
برج های شعله:
این سه برج شیشهای با انحنا های سینوسی و رنگ آبی، بلندترین آسمانخراشهای شهر باکو و نماد معماری معاصر آن هستند. برجهای شعله بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ متر ارتفاع دارند و آنقدر غولآسا هستند که از فاصلههای دور هم به خوبی دیده میشوند. در طراحی این برجها از آتش الهام گرفتهاند و نورپردازی شبانه آنها طوری است که مثل شعلههای آتش روی سیاهی آسمان دیده میشوند. بعضی شبها هم به رنگ پرچم ملی آذربایجان درمیآیند. شبها از دورترین نقاط شهر هم میتوانید شعله این برجهای سر به فلککشیده را ببینید.
قصر شیروان:
قصر شیروان شاه از جاذبه های دیدنی شهر باکو در شهر قدیم است. در سدههای میانه، سلسله شروانشاهان بر آذربایجان حکومت میکردند و این قصر زیبای ماسهسنگی محل سلطنتشان بوده.طاقهای سنگی و کندهکاریهای ظریف قصر را که تماشا کردید، سری هم به مسجد کاخ بزنید که سه ورودی مختلف دارد: یکی برای شاه، یکی برای زنان و یکی برای کارکنان قصر.
موزه فرش آذربایجان:
فرشهای آذری آوازه جهانی دارند و بی دلیل نیست که یکی جاذبه های دیدنی شهر باکو به حساب میآیند. نقشها و رنگها آنقدر خیالانگیزند که چشم آدم را خیره و دهان آدم را باز نگه میدارند. مجموعه بینظیری از فرشها و قالیهای دستباف آذری در این موزه نگهداری میشود که میتواند چند ساعت مبهوتتان کند. طراحیاش شبیه یک فرش لولهشده است. اینجا چیزهای زیادی هم در مورد تاریخچه فرش آذری و ایرانی یاد میگیرید. اين موزه، قبلا موزهی لنين نام داشت، اما در حال حاضر تبديل به موزهی فرش بسيار زيبايی شده و نشاندهندهی تاريخچهی فرش در آذربايجان است. در اين موزه بيش از هزار عدد قاليچه دستبافت و كمياب و زيبای آذری، ايرانی و داغستانی نگهداری میشود. اگر بخواهيد میتوانيد يك راهنما بگيريد و از او بخواهید تا درباره طرح، سمبلهای استفاده شده و تاريخچهی فرشها توضيحاتی را به شما بدهد.
فرهنگ و آداب و رسوم مردمان باکو:
فرهنگ مردم جمهوری آذربایجان بنا به موقعیت جغرافیایی و میراث تاریخی متأثر از فرهنگهای مختلف منطقه قفقاز و خاورمیانه از جمله فرهنگهای ایرانی، ترکی، روسی و اسلامی است.
به دلیل قرار گرفتن آذربایجان در همسایگی ایران ما شاهد آداب و رسوم مشترک مانند جشن نوروز ، چهارشنبه سوری و … هستیم و همچنین جالب است بدانید که برگزاری جشن نوروز در کشور آذربایجان قدمت تاریخی دارد اما از سال 1991 میلادی است که این جشن به عنوان جشن ملی آذربایجان شناخته شده است.